פרויקטים לדוגמא


 פיתוח והקמת בית מאזן למתבגרים המתמודדים עם משבר נפשי

הקרן למפעלים מיוחדים בשיתוף רשת דעת ועמותת אנוש הקימו בכפר חסידים בית מאזן לבני נוער בגילאי 13-17 כחלופת אשפוז פסיכיאטרית, כחלק מרצף טיפולי מיטבי למצבי משבר אקוטיים ייחודיים במסגרת קהילתית.

הבית מהווה מסגרת טיפולית, תומכת ומקצועית לבני ובנות נוער מכלל החברה הישראלית, הזקוקים למענה אינטנסיבי בבריאות הנפש וליציאה מהבית למרחב טיפול כוללני, המותאם להתארגנות, איזון וחזרה לקהילה.

הבית מופעל בשיתוף משרד הבריאות ועל פי אמות מידה להפעלת בית מאזן לנוער.

מיזם אורים - הורות צעירה בסיכון

מיזם משותף של קרן ידידות טורונטו וקרנות הביטוח לאומי עבור הורים צעירים בגילאי 17-35,  המצויים במצבי סיכון ולהם ילדים בגלאי 0-3 או שהינם במהלך הריון ראשון .

כ 20% מכלל הצעירים והצעירות בישראל בטווח הגילאים 25-18 עונים להגדרה  "צעירים בסיכון". צעירים אלה זקוקים למענים מסוגים שונים, החל מקורת גג ועד לליווי מקצועי פרטני בצעדים הראשונים בעולם המבוגרים. עם נישואיהם, הופכים בני הזוג ל"משפחה בסיכון". לרוב, ישנו אחוז נמוך של זוגות צעירים בסיכון היוזם פנייה למחלקות לשירותים חברתיים ומשתתף בתכניות ההתערבות הייעודיות . מרבית הזוגות מנסים להתמודד בכוחות עצמם עם אתגרי החיים, אך פעמים רבות - למרות שאיפתם הכנה לבנות לעצמם קן חמים ויציב - אין בידיהם כלים, ידע וכוחות נפש במידה מספקת המאפשרת להם לעשות זאת .

מטרות המיזם הן בנייה וחיזוק מסוגלות הורית בקרב הורים המצויים במצבי סיכון; יצירת סביבה הורית אופטימלית להתפתחות תקינה של ילדים להורים אלה; קידום התפתחות תקינה של הילדים ברמה הקוגניטיבית, הרגשית,  החברתית והפיזית.

בראציונל המיזם עומדת התפיסה כי שלוש שנותיו הראשונות של הילד מהוות תקופה משמעותית ביותר להתפתחותו -  בשנים אלו מתרחשת התפתחות נוירו-פסיכולוגית מואצת ובלתי הפיכה: הילד רוכש ביטחון בסביבתו באמצעות פיתוח מערכת יחסים חיובית עם הוריו  ומפתח כישורים קוגניטיביים ושפתיים בסיסיים.  מערכות היחסים הראשונות של הילד מבוססות לרוב על ההתקשרות שלו עם הוריו ומטפליו העיקריים. טיב ההורות עשוי לקבוע את עתידו של הילד ולהשפיע על חייו בכל המישורים .

התכנית הופעלה ב- 11 רשויות מקומיות על ידי "צוות מוביל" שהוכשר לכך. בתכנית פותחו והופעלו מודלים חדשניים להתערבות בקרב הורים צעירים המצויים במצב סיכון  בשלושה צירים: עבודה טיפולית עם ההורה; הקניית ידע ומיומנויות הוריות; יצירת קבוצת תמיכה אזורית של הורים צעירים בסיכון. 

כמו כן,  פותח כלי מחוון לאיתור וזיהוי הורים צעירים בסיכון בראשית דרכם בהורות, המופץ בפלטפורמות שונות הנגישות להורים צעירים ובאמצעותו מזוהים הורים וילדים המהווים את קהל היעד של התכנית .התכנית לוותה במחקר על ידי המרכז הקליני להתפתחות הילד באוניברסיטת חיפה.

כלים מהגלים - לנוער וצעירים שחוו אירוע טראומטי בשל המלחמה

תוכנית חינוכית-טיפולית המופעלת במשותף עם עמותת הגל שלי ובסיוע מרכזי חוסן בדרום ובצפון. 

התוכנית מיועדת לבני נוער וצעירים שחוו או נחשפו לאירוע טראומטי בשל אירועי הטרור והמלחמה, באמצעות סדנאות קבוצתיות לגלישת גלים ועיבוד החוויה.

התוכנית נועדה לחזק את הביטחון העצמי והמסוגלות העצמית, לחזק את הביטחון באנשים ולשפר את היכולת ליצור ולחזק קשרים בינאישיים. מטרה מרכזית נוספת היא להפחית את תסמיני הפוסט-טראומה כגון סיוטים, הבזקי עבר ומחשבות טורדניות ולצמצם הימנעות ממפגשים ומאירועים חברתיים.

בני הנוער והצעירים מאותרים על פי התאמה לאוכלוסיית היעד שהוגדרה וגם על ידי מאפייני אישיות לפעילות קבוצתית עצימה וכן היותם מנוסים בשחייה. האיתור נעשה בידי העובדת הסוציאלית של התוכנית בשיתוף מרכזי החוסן ושירותי החינוך והרווחה.  התוכנית מתמקדת בשלב הראשון באזורי הלחימה בדרום ובצפון - שדרות, אשקלון, חוף אשקלון והגליל המערבי, ובהמשך גם במרכזים הימיים של עמותת הגל שלי הפרוסים בחופי הארץ.

 מפרידה לצמיחה 

התוכנית בשיתוף עמותת פעמונים, נועדה לסייע לגרושים וגרושות להגיע לעצמאות ויציבות כלכלית ויציבות בתעסוקה ולשפר את השיח ההורי מול הילדים ומול בן או בת הזוג לשעבר. 

התוכנית כללה מפגשים קבוצתיים וליווי פרטני בשלושה תחומים עיקריים: כלכלת המשפחה, תעסוקה והקשר המשפחתי. מדובר על מענה כולל, המשלב תמיכה מעשית וכלים לשיקום כלכלי והגברת השלוֹמוּת (well-being) . אוכלוסיית הגרושים והגרושות נבחרה לאור התמודדותה הייחודית עם אתגרים כלכליים ומשפחתיים הנובעים מהמצב המשברי, בין השאר הקושי לשמר יציבות כלכלית של התא המשפחתי, לעתים על רקע יציאה ראשונית לעצמאות כלכלית. 

במסגרת התוכנית שהחלה במאי 2022 ונמשכה 3 שנים, נפתחו 7 קבוצות של גברים גרושים עם 85  משתתפים ו-10 קבוצות של נשים גרושות עם 148 משתתפות. מיקום הקבוצות נקבע על פי אחוזי הגירושין ביישוב, המצב הסוציואקונומי שלו והציפייה לשיתוף פעולה עם הרשויות. בשנתיים הראשונות הקורסים התקיימו בעכו, בת ים ובאר שבע, ובשנה השלישית הורחבו גם לעפולה, פתח תקוה ואשכול שורק דרומי. בעקבות מלחמת חרבות ברזל נפתחו גם קורס גברים וקורס נשים בזום. במהלך הפעלתה סיפקה התוכנית 1,394 שעות ייעוץ פרטניות בתחומי התעסוקה, הדרכת הורים ואימון אישי. 

עם סיום המימון של קרנות הביטוח הלאומי, התוכנית עברה לניהול של המכללה של פעמונים, שם ממשיכים להציע את הקורסים למרכזי עוצמה ברחבי הארץ ובעתיד אף מתכננים לפתוח קורסים ברישום עצמי.

מרחב משפחתי למעגלים השני והשלישי של משפחות נפגעי השבעה באוקטובר

התוכנית תופעל במשותף על ידי הקרן לנפגעי טרור של הסוכנות היהודית, משרד הרווחה והביטחון החברתי והקרן למפעלים מיוחדים, במטרה לפתח מענים למעגל שני ושלישי של משפחות נפגעי השבעה באוקטובר. 

התוכנית תקדם מענים קבוצתיים רגשיים וטיפוליים לבני משפחה במעגל השני (אחים ואחיות, דודים ודודות, נכדים ונכדות וסבים וסבתות) ובמעגל השלישי (בני ובנות דודים, גיסים וגיסות, אחיינים ואחייניות) אשר אינם זוכים לסיוע בהתמודדות עם המצב הטראומטי, השכול והאובדן ואינם זכאים לקבל מענה ממקור ממשלתי אחר.

התוכנית תפעל לפיתוח וחיזוק החוסן וההתמודדות עם הטראומה והאובדן באמצעות תהליכי שיקום מותאמים לצרכים הייחודיים שיעלו בתהליך המיפוי והאפיון, במטרה לשלב את בני המשפחה חזרה בקהילה, להשיב להם את המסוגלות העצמית ולקיים קשרים חברתיים מיטיבים. 

במקביל לפיתוח מענים חדשים, יושם דגש גם על הנגשת מענים קיימים במשרדי הממשלה ובחברה האזרחית. 

ההערכה היא כי במשך שלוש שנות פעילות ישתתפו בתוכנית כ-6,000 איש ואישה.